4 min read

Hoe ChatGPT de literaire wereld op zijn kop zet

Steeds vaker zorgen baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence voor ronkende headlines. Onlangs veroverde een taaltool van OpenAI wederom de bewondering van het grote publiek. In dit artikel lees je hoe ChatGPT van OpenAI de literaire wereld op zijn kop zet.
Hoe ChatGPT de literaire wereld op zijn kop zet
De taaltool ChatGPT van OpenAI de literaire wereld op zijn kop

Steeds vaker zorgen baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence voor ronkende headlines. Onlangs veroverde een taaltool van OpenAI wederom de bewondering van het grote publiek. In dit artikel lees je hoe ChatGPT van OpenAI de literaire wereld op zijn kop zet.

Doorbraak van ChatGPT

Het team van OpenAI kon bij lancering rekenen op een golf aan aandacht voor hun AI-tool. De reden daarvoor is dat hun software genaamd ChatGPT de eerste laagdrempelige taaltool is voor het grote publiek. Daarnaast blijkt ChatGPT ook nog eens ontzettend goed te werken. Die combinatie zorgde ervoor dat de software binnen enkele dagen kon rekenen op meer dan een miljoen enthousiaste gebruikers.

Wat ChatGPT van OpenAI zo goed maakt, zit voornamelijk in het creatieproces van de software. De ontwikkelaars hebben een eerder taalmodel, genaamd GPT-3, als fundament gebruikt voor ChatGPT. GPT-3 was al in staat om adequate teksten te generen aan de hand van grote hoeveelheden data. Toch zijn er wel merkbare verbeteringen. Vooral het nabootsen van de menselijke schrijfstijl is waar ChatGPT zo in uitblinkt. Dit is een functie die nog weinig andere taaltools beschikken. Naast korte ‘explainers’ is de tool ook in staat om bijvoorbeeld kritische columns te schrijven over maatschappelijke thema’s.

Deze tekst is geschreven door AI

Dat de taaltool ChatGPT in staat is om inhoudelijke teksten te schrijven, inspireerde me om het algoritme aan het werk te zetten. Het is goede input voor een test-artikel. De onderstaande tekst is het resultaat van de opdracht om in 100 woorden een kritische column te schrijven over AI.

“AI has the potential to revolutionize many aspects of society, but it also presents dangers that must be carefully considered. One concern is that AI systems can perpetuate and amplify existing biases, leading to unfair treatment of certain groups of people. There is also the risk that AI could be used to carry out malicious or harmful actions, such as cyberattacks or the spread of false information. In addition, there is the concern that AI could one day surpass human intelligence and potentially pose a threat to humanity. It is important for researchers and policymakers to consider the long-term implications of AI and work to ensure that it is developed and used ethically.”

(tekst loopt door na video)

In deze video vind je wat voorbeelden hoe je ChatGPT kan gebruiken

De menselijke hand

Het is niet de eerste keer dat ik een artikel wijd aan schrijvende kunstmatige intelligentie. Zo schreef ik eerder over de AI-tool Brainstorm en de impact van AI op de journalistiek. Hoewel er een groot aantal tools zijn die automatisch teksten schrijven, blijft bij de grote meerderheid de menselijke hand nodig. Kunstmatige leert aan de hand van data die je beschikbaar stelt. Die data moet natuurlijk wel volledig, schoon en valide zijn. Is dit niet het geval, kan het zijn dat de door AI geschreven teksten fouten bevatten.

Een voorbeeld hiervan is als je de software een opdracht geeft om een artikel te schrijven over appelmoes. Wanneer de kunstmatige intelligentie niet weet wat appelmoes is, zal het artikel niet goed uit de verf komen. Bij ChatGPT lijkt dat geen probleem. De ontwikkelaars hebben duidelijk enorme hoeveelheden input beschikbaar gesteld waaruit het algoritme kan putten. Van reviews over videogames tot een uitleg in 30 woorden over hoe je pannenkoeken bakt. De software heeft in een mum van tijd jouw gewenste tekst klaarstaan.

Conclusie

Je kan wel stellen dat de taaltool ChatGPT van OpenAI voor een doorbraak heeft gezorgd binnen de tech- en literaire wereld. De meeste teksten die het algoritme binnen enkele seconden aanlevert zijn goed geformuleerd en bevatten de juiste inhoud. Voor alsnog is de tool alleen in het Engels beschikbaar. Ben je op zoek naar een tekst of gewoon benieuwd? Kijk dan hier!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek